fredag 4 december 2015

Saftig saffranskaka

Äntligen fredag! När jag kom hem blev det lite bakning...

 Detta recept är egentligen en vanlig Silviakaka som jag tillsatt saffran i. Jag bakar den i en rund springform (22-24cm).

Saftig Saffranskaka

12–14 bitar
En älskad klassiker som ibland beskrivs som ljusa kärleksmums.
2 ägg
1 ½ dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl vatten
2 dl vetemjöl
1 kuvert saffran
Glasyr
75 g smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
Garnering
riven kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
2. Tillsätt saffran, bakpulver, vaniljsocker, vatten och vetemjöl. Blanda ihop allt till en slät smet.
3. Häll smeten i en smord och bröad springform, 22–24 centimeter i diameter.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den kallna i formen.
5. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan. Tillsätt strösocker och vaniljsocker. Blanda ordentligt så att sockerkristallerna smälter. Blanda sist ner äggulan och blanda tills smeten tjocknar och svalnar.
6. Bred ut glasyren på kakan och strö över kokos. Ställ kakan kallt en stund och låt glasyren stelna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar