fredag 13 november 2015

Kryddig rödbetskaka med mascarpone och pistaschkaramell

Denna fantastiska kaka bjöd min syster på häromdagen då hon fyllde år...
Bild från tidningen Lantliv mat & vin

Så god kaka. Och vacker att servera. Receptet kommer från senaste numret av Lantliv mat & vin.

Kryddig rödbetskaka med mascarpone och pistaschkaramell

Rödbetskaka;

100 g rumstempererat smör
3 dl strösocker
200 g rödbetor, ca 4 st
½ dl neutral olja
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk kardemumma
2 dl hasselnötter, grov hackade
3ägg
1 dl rårivetäpple

Pistaschkaramell;

3/4 dl strösocker
1 dl pistaschnötter

Karamellsås;

½dl socker
3/4 dl vatten

Mascarponekräm;

200 g mascarpone
½ dl florsocker
3 dl vispgrädde
2 tsk citronsaft

  1. Kaka: sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör och socker fluffigt. Riv rödbetorna fint, blanda med oljan. Blanda de torra ingredienserna.
  2. Vispa ner äggen 1 i taget i smör/socker vispet. Tillsätt de torra ingredienserna och vänd ihop till en klumpfri massa. Tillsätt rödbeta/ olja, äpple och hasselnötter på slutet. baka kakan i springform i ca 35-40 min. Låt svalna
  3. Pistaschkaramell: Smält sockret på medeltemperatur tills det fått en gyllenbrun färg. Blanda i nötter och sprid snabbt ut på plåt med bakplåtspapper, låt stelna och hacka sedan grovt.
  4. Karamellsås: Smält sockret i en liten kastrull och låt det bli gyllenbunt, tillsätt vatten och låt koka upp. Låt koka i 2-3 minuter till en karamellsås.
  5. Montera kakan genom att breda på mascarponekräm och dekorera med hackad pistschkaramell och karamellsås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar