Bild från tidningen Lantliv mat & vin |
Så god kaka. Och vacker att servera. Receptet kommer från senaste numret av Lantliv mat & vin.
Kryddig rödbetskaka med mascarpone och pistaschkaramell
Rödbetskaka;
100 g rumstempererat smör3 dl strösocker
200 g rödbetor, ca 4 st
½ dl neutral olja
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk kardemumma
2 dl hasselnötter, grov hackade
3ägg
1 dl rårivetäpple
Pistaschkaramell;
3/4 dl strösocker1 dl pistaschnötter
Karamellsås;
½dl socker3/4 dl vatten
Mascarponekräm;
200 g mascarpone½ dl florsocker
3 dl vispgrädde
2 tsk citronsaft
- Kaka: sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör och socker fluffigt. Riv rödbetorna fint, blanda med oljan. Blanda de torra ingredienserna.
- Vispa ner äggen 1 i taget i smör/socker vispet. Tillsätt de torra ingredienserna och vänd ihop till en klumpfri massa. Tillsätt rödbeta/ olja, äpple och hasselnötter på slutet. baka kakan i springform i ca 35-40 min. Låt svalna
- Pistaschkaramell: Smält sockret på medeltemperatur tills det fått en gyllenbrun färg. Blanda i nötter och sprid snabbt ut på plåt med bakplåtspapper, låt stelna och hacka sedan grovt.
- Karamellsås: Smält sockret i en liten kastrull och låt det bli gyllenbunt, tillsätt vatten och låt koka upp. Låt koka i 2-3 minuter till en karamellsås.
- Montera kakan genom att breda på mascarponekräm och dekorera med hackad pistschkaramell och karamellsås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar