måndag 2 februari 2015

Zebrakaka

I tidningen Hembakat hittade jag recept på en Zebrakaka. En klassisk tigerkaka i ny tappning.  Den blev riktigt god. Jag fick inte riktigt till ränderna på min. Man måste nog hälla smeten bara på en fläck så att det olika färgerna trycks åt sidorna...

Recept Zebrakaka

Ca 12 bitar
4 ägg
2 ½ dl strösocker
2 ½ dl mjölk
250 g smör, smält
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt
5 dl vetemjöl
Till mörka smeten
3 msk kakao
Till ljusa smeten
3 msk vetemjöl
Garnering
florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
3. Tillsätt mjölk, smör, vaniljsocker, bakpulver, salt och mjöl. Vispa  ihop allt till en slät smet.
4. Häll över 5–6 dl smet i en annan skål och vispa ner kakaon i den.
5. Tillsätt mjöl i den ljusa smeten så att den får samma konsistens som den med kakao.
6. Häll ca ½ dl ljus smet i mitten på den smorda formen.
7. Häll sedan på ca ½ dl av den mörka smeten i mitten på den vita smeten i formen. Då flyter den vita smeten ut mot kanterna. Fortsätt att varva den vita och bruna smeten genom att hela tiden hälla en ny liten klick smet i mitten. Försök att avsluta med den vita smeten.
8. Grädda kakan längst ner i ugnen i 45–55 min. Känn med en provsticka att kakan är klar. Låt kakan svalna i formen. Pudra gärna florsocker över kakan före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar