fredag 6 november 2020

Citroninkokt lax med romsås





 Lax är min stora favorit vid julbordet. Gravad, varmrökt och inkokt. Har testat ett nytt recept på inkokt lax som kommer ta plats på julbordet.

Citroninkokt lax med romsås:

6-8 bufféportioner
600g lax - skär i 12 bitar, ca 3x3 cm.
1 rödlök - skivas
skal och saft av 2 citroner - strimla skalet
6dl vatten
1 dl strösocker
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
2 tsk salt

Romsås:

2dl créme fraiche
1dl majonäs
1/2 rödlök
1 burk röd rom, ca 75g
2-3 msk hackad dill
salt och peppar

  1. Blanda allt utom laxen i en vidbottnad kastrull eller stekpanna med högkant.
  2. Koka upp lagen
  3. Lägg ner laxen. Se till att de inte fastnar
  4. Ge lagen ett uppkok och dra från värmen direkt. Lägg på ett lock och låt stå och dra tills det svalnat. Förvara i kylskåp fram till servering
  5. Romsås: Rör ihop allt i en skål


Jag serverade laxen med broccoli och potatis. Gick hem hos familjen

1 kommentar: