måndag 2 december 2019

Lingoncurdpaj med italiensk maräng

Lingoncurdpaj med italiensk maräng

Söndagens efterrätt. Den var enkel att göra och såg tjusig ut. God var den också.

RECEPT
Pajskal300 gram digestivekex
150 gram smör
1 tsk malen kanel
1 Mixa smör, kex och kanel i en matberedare tills de blir en smulig deg.
2. Tryck ut degen i botten och på kanterna i en pajform, ca 20-24 cm, gärna en med löstagbar botten.
3. Ställ in pajformen i kylen medan du gör curden.
Lingoncurd
2 st gelatinblad
400 g frysta lingon
270 g strösocker
5 äggulor
200 g smör, tärnat
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
2. Lägg lingonen i en kastrull och värm på dem tillsammans med strösockret tills sockret har smält. Mixa med en stavmixer.
3. Häll äggulorna i en bunke och vispa ihop dem för hand. Häll den varma lingonpurén över äggulorna medan du rör, häll dem genom en sil om du vill ha en helt slät curd.
4. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm under omrörning tills det når 84 grader eller att du märker att den tjocknar.
5. Tillsätt gelatinet och rör om tills det är upplöst.
6. Tillsätt smöret lite i taget och rör om tills det smält.
7. Häll curden i pajskalen och ställ i kylen för att stelna i 3-4 timmar.
Italiensk maräng
65 g äggvita (ca 2 st)
25 g vatten
105 g strösocker
1.Häll äggvitan i en bunke till en köksmaskin.
2. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. När temperaturen når ca 110 grader, börja vispa äggvitan till ett hårt vitt skum.
3. När sockerlagen når 121 grader, häll den ner i äggvitan med en tunn stråle samtidigt som du vispar på högsta hastighet. Fortsätt vispa tills marängen är kall.
4. Spritsa marängen på pajen och bränn av med en gasolbrännare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar