söndag 22 september 2019

Äppelcheesecake

I senaste numret av Icas Buffe fanns ett recept på Äppelcheesecake. Så god! Alka gillade den.

Ingredienser

 10-12

  • 300 g färskost
  • 3 äggulor
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 krm vaniljpulver
  • 3 äggvitor
  • 3 dl vispgrädde

Kolaäpplen

  • 500 g röda äpplen (500 g motsvarar 3-4 äpplen)
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk smör

Botten

  • 150 g smör
  • 300 g digestivekex

Till servering

  • rostade hackade hasselnötter

Gör så här

  1. Kolaäpplen: Dela och kärna ur äpplena. Skär i små klyftor. Blanda grädde, sirap, socker och smör i en kastrull. Låt koka upp och koka 3 minuter till en kolasås. Tillsätt äpplena och låt koka ytterligare ca 3 minuter tills äpplena mjuknar. Låt svalna helt.



  1. Botten: Smält smöret. Mixa eller krossa digestivekex och blanda med smöret. Tryck ut i botten av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10-12 bitar).

  1. Vispa färskost, äggulor, strösocker och vaniljpulver till en fluffig smet i en stor bunke.
  2. Vispa äggvitor fluffigt i en bunke och grädde fluffigt i en annan bunke. Vänd ner grädden i färskostblandningen och vänd sist ner äggvitorna.
  3. Fördela hälften av kolaäpplena i botten av formen. 

  1. Häll cheesecakesmeten över och ställ i frysen minst 6 timmar. Ta fram ca 30 minuter före servering.

  1. Till servering: Ringla över resten av kolaäpplena vid servering. Servera gärna med hackade, rostade hasselnötter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar