måndag 1 januari 2018

Nyårsmeny

Vi åt en trerätters middag på nyårsafton. All mat gick att förbereda. På så sätt behövde inte jag slita i köket hela dagen.

Till förrätt åt vi...

Räk- och löjromsbakelse


4 portioner 
Tid: 1 timme + tid i kyl
12 skivor ljus formfranska eller 4 skivor landgångsbröd
Räkröra 1 litet knippe dill, ca 10 g, eller ca 1 msk fryst hackad dill ¼ rödlök 150 g skalade räkor, 
1 dl majonnäs, saft av citron efter smak salt och lite cayennepeppar

Laxröra 1 litet knippe gräslök, ca 10 g, eller ca 1 msk fryst, 100 g gravad lax 3 msk philadelphiaost  saft av citron efter smak salt nymald svartpeppar

Garnering ½ dl crème fraiche, 1½–2 dl majonnäs, 40 + 40 g löjrom, 12 handskalade räkor 4 skivor gravad lax skivad citron dillvippor
Gör så här 
1. Räkröra: Finhacka dill och rödlök. Grovhacka räkorna. Om de är frysta eller ligger i lag, se till att de är väl avrunna. Blanda ner hacket i majonnäsen. Smaka av med citronsaft, salt och cayennepeppar. Ställ kallt. 
2. Laxröra: Finhacka gräslöken. Dela laxen i bitar  och rör ihop med gräslök och färskost för hand i en bunke. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.  Ställ kallt. 
3. Garnering: Rör ihop crème fraiche, majonnäs och hälften av löjrommen i en bunke. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.
4. Tryck ut tolv rundlar av brödskivorna med hjälp av ett glas eller en stans, ca 8 cm i diameter. 
5. Lägg ut fyra brödrundlar och fördela räkröran på dessa. Lägg på en ny rundel på varje och fördela laxröran ovanpå. Avsluta med sista brödrundeln och täck bakelsen med löjromskrämen på topp och sidor. Låt stå väl övertäckta i kylskåpet till dagen därpå. 
6. Garnera bakelserna med  räkor, löjrom, gravad lax, en skiva citron och dillvippor.

Varmrätt...

 Oxfilé med parmesanpotatis och rödvinssås
Efterrätt...
Flamberad ananas med vaniljglass

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar