onsdag 4 januari 2017

Fest

Festen är över, raketerna är uppskjutna och ljusen har brunnit ner. Nu är nyårsfesten ett kärt minne. Vi hade en toppen kväll med god mat, dryck och dans. Många skratt och härligt umgänge med kära vänner och familj. Men det kommer ju nya fester... Så ska dela med mig av nyårsmenyn som fungerar även på andra fester. Det mesta går att förbereda och är lätta att göra till många.
Det gäller att ha koll på allt...
Vår förrätt;

Lyxig laxentré
6 pers.
ca 600g honungsmelon
färsk gurka
ca 300g färskrökt eller gravad lax i tunna skivor
rostadbröd
salladsblad
sås;
1 burk med hollandaisesås (200g)
2msk creme fraiche
3 tsk citronsaft
1 tsk dragon
½ dl finhackad dill
salt och peppar

Blanda ingredienserna till såsen. Ta ut kulor från melonen med ett kuljärn. Skär gurkan i stavar. Skär brödet till en cirkel med hjälp av tex ett glas. Arrangera gurka, sallad och melon runt brödskivan på en assiett. Lägg rikligt med lax på brödet. Klicka en rejäl sked med sås bredvid. Klart

Vår huvudrätt;
Helstekt pepparfilé med hasselbakpotatis och rödvinssås.
6 pers
800-900g oxfilé
1 tsk salt
smör + olja till stekning
2 msk honung
2 msk grovstött blandad peppa, rose, svart och grön
½ msk flingsalt
  1. dagen före festen. Sätt ugnen på 150 grader. Bryn köttet runt om i olja och smör, salta.
  2. Lägg över på en ugnsform. Stick in en stektermometer och ugnsstek tills innetemperaturen visar 55 grader. Linda in köttet i folie, ställ in i kylen.
  3. Nyårsafton. Sätt ugnen på 150 grader. rör ihop honung, peppar och flingsalt. Skeda över köttet så att det täcker ovansida och sidorna.
  4. värm i ugnen med stektermometer(innetemp ska ej överstiga 55 grader). Skär upp vid servering.
Rödvinssås

5 st schalottenlökar
3 st vitlöksklyftor, krossade
6 msk smör
1 dl strösocker
1 flaska rött vin
1 dl kalvfond
3 dl vatten
Salt, efter smak
Svartpeppar, efter smak
Maizena, eventuellt
 

  • Hacka schalottenlöken.
  • Fräs lök och vitlök till såsen i 3 matskedar smör i en kastrull, tills löken är genomskinlig.
  • Tillsätt strösocker, rött vin, kalvfond och vatten.
  •   Låt det koka tills hälften återstår i kastrullen.
  •   Sila bort löken och tryck ur all vätska ur den genom en finmaskig sil.
  •   Red av om det behövs.
  •  Rör i 3 msk smör innan servering

Vår efterrätt;

 
Chokladcreme, recept hittar ni HÄR .
Allt var otroligt gott och krävde lite jobb av mig när gästerna var på plats.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar