måndag 27 oktober 2014

Apelsin cheesecake

Det här receptet finns i årets upplaga av Stora juljournalen. Jag gillar kombinationen av apelsin och pepparkaka, så ville prova om den föll mig i smaken. Och det gjorde den. Vilken god cheesecake! Perfekt balans mellan de olika smakerna.


Apelsin cheesecake

10 bitar:
225g pepparkakor
100g smör

Sätt ugnen på 175 grader.
Fyllning:
200g färskost
1 ½ dl socker
3 ägg
1 msk rivet apelsinskal
2 msk apelsin saft

Topping:
2 dl crème fraiche
½ dl florsocker

Garnera med:
1 apelsin (blodapelsin ger juligare stil)

Gör så här:
  1. krossa pepparkakorna. Smält smöret och blanda med pepparkakskrosset. Tryck smulorna i en form, 23cm med löstagbar kant, med bakplåtspapper i botten. Grädda i 10 minuter. Låt svalna.
  2. Fyllningen; rör ihop ost och socker, tillsätt äggen 1 i taget. Rör ner apelsinskal och saft. Häll fyllningen i formen och grädda i 30 minuter. Låt kallna, gärna över natten.
  3. Rör ihop toppingen och bred över kakan, garnera med apelsin.
Den här kakan kommer jag göra fler gånger under denna julsäsong.

1 kommentar: