Lax är min stora favorit vid julbordet. Gravad, varmrökt och inkokt. Har testat ett nytt recept på inkokt lax som kommer ta plats på julbordet.
Citroninkokt lax med romsås:
6-8 bufféportioner
600g lax - skär i 12 bitar, ca 3x3 cm.
1 rödlök - skivas
skal och saft av 2 citroner - strimla skalet
6dl vatten
1 dl strösocker
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
2 tsk salt
Romsås:
2dl créme fraiche
1dl majonäs
1/2 rödlök
1 burk röd rom, ca 75g
2-3 msk hackad dill
salt och peppar
- Blanda allt utom laxen i en vidbottnad kastrull eller stekpanna med högkant.
- Koka upp lagen
- Lägg ner laxen. Se till att de inte fastnar
- Ge lagen ett uppkok och dra från värmen direkt. Lägg på ett lock och låt stå och dra tills det svalnat. Förvara i kylskåp fram till servering
- Romsås: Rör ihop allt i en skål
Jag serverade laxen med broccoli och potatis. Gick hem hos familjen
Låter gott!
SvaraRadera