söndag 26 april 2015

Testlagar Buffémat, Citronstekt fläskfilé med grön caesardressing

I år tar nästa son studenten. Och han är lite olik sin storebror. Den äldre hade bestämda åsikter om vilken typ av mat till festen han ville ha. Den yngre säger bara - Jag bryr mig inte, ta vad som helst. Så vi håller på att testa lite nya maträtter som passar till en buffé.
Detta recept kommer från senaste numret av Buffé.

Citronstekt fläskfilé med grön caesardressing


Ingredienser 10 portioner




  • 2 vitlöksklyftor
  • rivet skal av 2 citroner
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 fläskfiléer (à ca 500 g)
  • olivolja
  • ruccola till garnering

Caesardressing

  • 1/2 vitlöksklyfta
  • 5 sardellfiléer
  • 1 äggula
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1 1/2 tsk färskpressad citronjuice
  • 2 dl ruccola
  • 1 dl neutral olja (t ex rapsolja)

Så här gör du

Köttet går att tillaga 1-2 dagar innan festen. Dressingen görs på festdagen.
  1. Sätt ugnen på 125°C.
  2. Skala och finriv vitlöken.
  3. Blanda med citronskal, salt och peppar.
  4. Putsa fläskfilén. Bryn den i olja runt om i en stekpanna. Lägg över i en ugnssäker form. Gnid in filéerna med citronblandningen.
  5. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av fläskfilén. Ställ in i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 70°C.
  6. Låt svalna.
  7. Skär köttet i tunna skivor på snedden. Lägg ev på serveringsfat. Täck och förvara i kyl. 
  8. Grön caesardressing: Mixa vitlök, sardeller, äggula, parmesan, citronjuice och rucola slätt i en matberedare. Tillsätt oljan under fortsatt mixning. Smaka av med salt. Täck och förvara kallt.
  9. Ca 1 timme före servering: Ta ut köttet ur kylen (det är godast att äta när det inte är kylskåpskallt).
  10. Strax före servering: Ringla dressingen över köttet. Garnera med rucola.
Riktigt god kötträtt. Perfekt att den kan förberedas dagen innan. Den kommer vi behålla till student buffén. Till hade vi de goda Parmesanpotatisarna som jag berättat om tidigare...

Till efterrätt bakade jag en Klassisk kladdkaka med färska jordgubbar och grädde till.
Receptet kommer från Tidningen hembakat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar