I senaste numret av Buffé fann jag recept på lax som passar till en buffé...
Bilden kommer från Buffe. |
Ugnsbakad lättgravad lax med dillpesto
Ingredienser
- 3/4 dl strösocker
- 1/2 dl salt
- 2 msk finrivet citronskal
- 2 msk färskpressad citronjuice
- 1 tsk mortlad vitpeppar
- 1 hel laxsida (à ca 1,8 kg)
- dill till garnering
Dillpesto
- 2 krukor dill
- 1 1/2 dl rapsolja
- 1 skalad vitlöksklyfta
- 1/2 dl solrosfrön
- 1 msk färskpressad citronjuice
- 1 msk finrivet citronskal
- 2 krm salt
- 1 krm svartpeppar
Så här gör du
- Blanda socker, salt, citronskal, citronjuice och peppar.
- Skär bort skinnet på laxen. Skär i ca 3 x 3 cm stora bitar.
- Lägg laxbitarna i dubbla plastpåsar och häll i sockerblandningen. Skaka och gnid in i laxen. Låt ligga i kylen ca 2 timmar.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Ta ut laxbitarna ur påsen, lägg på en bit hushållspapper, torka laxen torr. Lägg i en smord ugnsform, ställ in i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt svalna.
- Lägg eventuellt över laxbitarna på serveringsfat. Förvara övertäckt i kyl. Hit kan förberedas 1 dag i förväg.
- Dillpesto: Mixa alla ingredienser med salt och peppar. Förvara övertäckt i kyl.
- Ca 1 timme före servering: Ta ut laxen så den hinner bli rumsvarm.
- Vid servering: Klicka dillpeston över laxen. Garnera med plockad dill.
Efter att jag testlagat det har vi ytterligare en rätt till sonens studenbuffé i juni. Jag är galen i lax och denna rätt var mycket, mycket god. Den kommer lagas flera gånger i sommar.
Det ska bli spännande att se dina studentinlägg, nästa år tar min äldsta studenten så i år samlar jag på mig inspiration :)
SvaraRaderaHade ju en student förra sommaren också. Här under har du några inlägg från den tillställningen. Det är stort när ens barn tar studenten... vuxenlivet börjar på riktigt.
Raderahttp://julinorr.blogspot.se/2014/06/studenten.html
http://julinorr.blogspot.se/2014/06/tunnbrodsrullar-och-chorizosnurror.html