Jag gör mina lite mindre än de som köps på konditori... då kan man äta fler...
Jag använde följande recept:
Semlor
22–26 st
25 g jäst
4 dl mjölk, fingervarm
2 ägg
1 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk kardemumma
100 g smör, rumsvarmt
11–13 dl vetemjöl
Pensling
1 ägg
Fyllning
3–4 dl vispgrädde
ca 200 g mandelmassa
3–4 msk mjölk
Garnering
florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
2. Dela degen i ca 22–26 bitar beroende på hur stora semlor du vill ha. Rulla dem till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite lätt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
4. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–10 min. Låt dem svalna på ett galler.
5. Montering: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna. Blanda ihop mandelmassan med mjölk till en kladdig massa. Lägg en klick i varje bulle.
6. Vispa grädden och bred ut eller spritsa den på bullarna.
7. Sätt på locken. Pudra över florsocker före servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar