Tempen har hållit sig kring -22 grader den senaste veckan. Så det blir mest inomhus aktiviteter. Och då passar det ju bra att laga mat...
Igår blev det en trerättersmiddag...
Förrätt; Skagenröra på toast
Varmrätt; Ryggbiff med Chili och cheddar bakad potatis, rödvinssås och haricot verts.
Efterrätt; glass.
Om ni vill laga detta så kommer recepten här...
Min skagenröra
Fotade min egen tallrik... På de andras satte jag räkor ovan på... |
- hacka kokta ägg, gravadlax, räkor och purjolök
- blanda till en röra med creme fraiche och lite kaviar
- krydda med salt, peppar och dill
Chili och Cheddar bakad potatis
- Baka bakpotatisar i ugnen tills de är mjuka.
- Halvera potatisen och gröp ur innehållet med en sked. Spara skalet.
- Blanda cheddarost, smör, hackad chili (flakes går bra) salt och peppar med potatisen.
- Fyll potatisskalen med moset.
- Gratinera i 225 grader tills de får lite färg.
Ryggbiff
- Ta hela bitar av kött. Bryn köttet runt om i en stekpanna.
- Krydda
- Färdigstek i ugnen i 120 grader till önskad inne temperatur Blodigt 50 grader
Blodig/medium 52-53 grader
Medium 54-55 grader
Medium/väl 58-60 grader
Genomstekt 62-75 grader - Låt köttet vila, skär i ganska tjocka skivor
Rödvinssås
5 st schalottenlökar
3 st vitlöksklyftor, krossade
6 msk smör
1 dl strösocker
1 flaska rött vin
1 dl kalvfond
3 dl vatten
Salt, efter smak
Svartpeppar, efter smak
Maizena, eventuellt
- Hacka schalottenlöken.
- Fräs lök och vitlök till såsen i 3 matskedar smör i en kastrull, tills löken är genomskinlig.
- Tillsätt strösocker, rött vin, kalvfond och vatten.
- Låt det koka tills hälften återstår i kastrullen.
- Sila bort löken och tryck ur all vätska ur den genom en finmaskig sil.
- Red av om det behövs.
- Rör i 3 msk smör innan servering
Haricot verts frästes i en stekpanna med lite hackad vitlök och schalottenlök. Svartpeppar och flingsalt på.
Till efterrätt åt vi Carte Dór glass
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar