söndag 19 januari 2014

Gnistrande vackra vinterdagar

Just nu har vi riktigt kallt här uppe hos oss. -29 grader visar termometern idag. Vi håller oss inomhus förutom korta stunder ute för lite friskluft.

 Tempen har hållit sig kring -22 grader den senaste veckan. Så det blir mest inomhus aktiviteter. Och då passar det ju bra att laga mat...
Igår blev det en trerättersmiddag...

Förrätt; Skagenröra på toast
Varmrätt; Ryggbiff med Chili och cheddar bakad potatis, rödvinssås och haricot verts.
Efterrätt; glass.

Om ni vill laga detta så kommer recepten här...

Min skagenröra 

Fotade min egen tallrik... På de andras satte jag räkor ovan på...

 

  • hacka kokta ägg, gravadlax, räkor och purjolök
  • blanda till en röra med creme fraiche och lite kaviar
  • krydda med salt, peppar och dill

Chili och Cheddar bakad potatis

 


  • Baka bakpotatisar i ugnen tills de är mjuka.
  • Halvera potatisen och gröp ur innehållet med en sked. Spara skalet.
  • Blanda cheddarost, smör, hackad chili (flakes går bra) salt och peppar med potatisen.
  • Fyll potatisskalen med moset. 
  • Gratinera i 225 grader tills de får lite färg.

Ryggbiff


  • Ta hela bitar av kött. Bryn köttet runt om i en stekpanna.
  • Krydda
  • Färdigstek i ugnen i 120 grader till önskad inne temperatur                                                 Blodigt 50 grader
    Blodig/medium 52-53 grader
    Medium 54-55 grader
    Medium/väl 58-60 grader
    Genomstekt 62-75 grader
  • Låt köttet vila, skär i ganska tjocka skivor

Rödvinssås


5 st schalottenlökar
3 st vitlöksklyftor, krossade
6 msk smör
1 dl strösocker
1 flaska rött vin
1 dl kalvfond
3 dl vatten
Salt, efter smak
Svartpeppar, efter smak
Maizena, eventuellt
 

  • Hacka schalottenlöken.
  • Fräs lök och vitlök till såsen i 3 matskedar smör i en kastrull, tills löken är genomskinlig.
  • Tillsätt strösocker, rött vin, kalvfond och vatten.
  •   Låt det koka tills hälften återstår i kastrullen.
  •   Sila bort löken och tryck ur all vätska ur den genom en finmaskig sil.
  •   Red av om det behövs.
  •  Rör i 3 msk smör innan servering

Haricot verts frästes i en stekpanna med lite hackad vitlök och schalottenlök. Svartpeppar och flingsalt på.

Till efterrätt åt vi Carte Dór glass



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar