Tjälknöl med rotfruktsgratäng
för 4 personer1 st fryst älgstek (eller nötstek)
LAG;
1 liter vatten
1dl salt
2 msk socker
10 vitpepparkorn
2 msk sambal oelek
GÖR SÅ HÄR;
- Sätt ugnen på 75 grader C
- Lägg den frysta steken i en ugnssäker form. Ställ in i nedre delen av ugnen ca 10 timmar.
- Stick in en köttermometer efter 6-8 timmar. Låt stå i ugnen tills innetemperaturen i köttet är 65-70 grader C.
- Lag: Koka upp ingredienserna till lagen i en kastrull. Låt kallna.
- Lägg den varma steken i lagen när den är kall. Fyll på vatten så att det täcker köttet.
- Låt köttet ligga i lagen i kylskåpet 4-5 timmar. Skär köttet i tunna skivor.
Rotfruktsgratäng
500g potatis
2 morötter
2 palsternackor
5 dl grädde
1 msk konc kalvfond
2 vitlöksklyftor
2tsk torkad timjan
2 dl riven parmesan.
GÖR SÅ HÄR;
- skala och skär alla rotfrukter i stavar
- blanda med kryddorna, häll på grädde
- strö över osten
- Sätt in i ugnen 225 grader ca 30-40 minuter.
- Servera med köttet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar