Lussebullar med vanilj- och apelsinfyllning
Detta var ett nytt recept som jag provade... Mycket goda och snygga bullar. Se till att du har stora bullformar hemma.Recept;
125g smör
1 dl vit sirap
4 dl mjölk
50 g jäst
1 kuvert saffran
1/2 tsk salt
1 tsk kardemumma
1 ägg
ca 12 dl vetemjöl
Smörfyllning;
75 gram smör
3/4 dl socker
Vaniljfyllning;
Blanda ihop allt. Sjud under omrörning och ta direkt från värmen då krämen tjocknar. Ställ åt sidan att svalna
2 dl kaffegrädde
1 dl apelsin juice
2 äggulor
2 msk socker
1 1/2 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker
- Rör smör och sirap pösigt
- Värm mjölken fingervarmt, häll över jästen
- Klicka ner ett par matskedar av fett/ socker blandningen
- Tillsätt ägg, kardemumma, saffran och salt
- Blanda ner 8 dl vetemjöl. Rör snabbt samman till en slät och KLADDIG deg.
- Jäs i 40 min. Gör vaniljkrämen.
- tillsätt resten av fett/ sockerblandningen och vetemjölet i degen. Arbeta samman till en blank och smidig deg.
- Sätt ugnen på 225 grader
- Baka ut degen till 24 bullar med smörfyllningen inuti. Lägg bullarna i stora bullformar i en långpanna (tätt tätt). Jäs i 15 minuter
- Gör en grop i varje bulla, spritsa vaniljfyllning i gropen. Jäs ytterligare 15 minuter
- Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker
- Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter
- När bullarna svalnat glasera med glasyr.
Fast jag förenklade receptet... gjorde degen som en vanlig vetedeg, med allt i från början.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar