måndag 2 december 2013

Saffransbullar i långpanna

Lussebullar med vanilj- och apelsinfyllning

Detta var ett nytt recept som jag provade... Mycket goda och snygga bullar.  Se till att du har stora bullformar hemma.



Recept;
125g smör
1 dl vit sirap
4 dl mjölk
50 g jäst
1 kuvert saffran
1/2 tsk salt
1 tsk kardemumma
1 ägg
ca 12 dl vetemjöl

Smörfyllning;
75 gram smör
3/4 dl socker

Vaniljfyllning;
Blanda ihop allt. Sjud under omrörning och ta direkt från värmen då krämen tjocknar. Ställ åt sidan att svalna
2 dl kaffegrädde
1 dl apelsin juice
2 äggulor
2 msk socker
1 1/2 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker

  1. Rör smör och sirap pösigt
  2. Värm mjölken fingervarmt, häll över jästen
  3. Klicka ner ett par matskedar av fett/ socker blandningen
  4. Tillsätt ägg, kardemumma, saffran och salt
  5. Blanda ner 8 dl vetemjöl. Rör snabbt samman till en slät och KLADDIG deg.
  6. Jäs i 40 min. Gör vaniljkrämen.
  7. tillsätt resten av fett/ sockerblandningen och vetemjölet i degen. Arbeta samman till en blank och smidig deg.
  8. Sätt ugnen på 225 grader
  9. Baka ut degen till 24 bullar med smörfyllningen inuti. Lägg bullarna i stora bullformar i en långpanna (tätt tätt). Jäs i 15 minuter
  10. Gör en grop i varje bulla, spritsa  vaniljfyllning i gropen. Jäs ytterligare 15 minuter
  11. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker
  12. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter
  13. När bullarna svalnat glasera med glasyr.

Fast jag förenklade receptet... gjorde degen som en vanlig vetedeg, med allt i från början.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar